ВЗАЄМОДІЯ СТАТИСТИЧНИХ ТА ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПРИКМЕТНИКІВ У РІЗНИХ СИНТАКСИЧНИХ ФУНКЦІЯХ В АНГЛІЙСЬКИХ ТЕКСТАХ З ЕЛЕКТРОТЕХНІКИ - ШАПА, Людмила; ПЕТРОВА, Олена; ДОБРОВОЛЬСЬКА, Юліана (Folia Philologica, 2025)
Метою запропонованої статті є опис результатів дослідження взаємодії статистичних та лексико-семантичних характеристик прикметників в атрибутивній та предикативній функціях, які зустрічаються в англомовних текстах, що належать до науково-технічного дискурсу. Дослідження базувалося на текстовому корпусі спеціальності «Електротехніка». Джерелами текстового корпусу були наукові статті, опубліковані у відповідних наукових журналах Великої Британії та США: IEEE Transactions on Power Apparatus and Systems, Proceedings of the Institution of Electrical Engineers. Загальний обсяг корпусу становить 200 тисяч токенів. Аналіз складався з трьох етапів. Основними методами, що використовувалися в дослідженні, були такі: огляд літератури, контекстуальний аналіз, метод експертної оцінки, тобто опитування фахівців-електриків, статистичні методи розрахунку й інші. Перший етап передбачав створення текстового корпусу, складання частотного словника словоформ (імовірнісно-статистична модель), вибір із нього списку прикметників та визначення їх статистичних характеристик, а також їх розподілу за синтаксичними функціями. Виявлено значну перевагу атрибутивних прикметників над предикативними. Другий етап був присвячений стратифікації списку прикметників на три лексичні шари, розрахунку кількісних показників одиниць кожного лексичного шару. Розрахунки показали, що найчисленнішим є загальновживаний шар (172 слова, що становить 7149 слововжавань), на другому місці – загальнонауковий шар (162 слова і 4953 слововживання), а термінологічний шар виявився найменш значним за кількістю лексем (47 слів, які становлять 2284 слововживання). На третьому етапі розглядалася взаємодія статистичних, лексико-семантичних та граматичних характеристик прикметників. За результатами дослідження було виявлено суттєві збіги (з невеликим ступенем винятків), які могли бути зумовлені безсумнівною залежністю трьох аналізованих характеристик одна від одної під час їхньої взаємодії в текстах спецільності «Електротехніка».