СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ РЕАЛІЇ В СУЧАСНОМУ БРИТАНСЬКОМУ ПОЛІТИЧНОМУ ДИСКУРСІ РІЗНИХ ВІДЕОЖАНРІВ - ЛУЦЕНКО, Роман (Folia Philologica, 2021)
Суспільно-політичні реалії відіграють важливу роль у формуванні культурної парадигми кожної країни, адже стосуються різних аспектів діяльності людини та відбивають погляд на хід подій в історії країни з погляду політиків, експертів певних галузей тощо. Наявність великої кількості суспільно-політичних реалій визначає жанрову специфіку їх конструювання у ЗМІ. Саме це обумовлює актуальність дослідження суспільно-політичних реалій Великої Британії у контексті розмаїття відеожанрів, серед яких дебати, політичне шоу, відеоінтерв’ю. Конструювання смислів у дискурсі, що досліджується, відбувається в інтеграції різних семіотичних модусів. Зокрема: вербального – скрипти оригінальних відеоінтерв’ю, політичних шоу, та дебатів, де функціонують суспільно-політичні реалії; візуального – статичне зображення (світлина, схема, графік тощо, що супроводжують вербальну репрезентацію реалії), динамічне зображення (зміна візуальних зображень у відеороликах, що подається поряд із вербальною репрезентацією реалії); кінесичного – жести, міміка учасників оригінальних відеоінтерв’ю, політичних шоу, дебатів; авдіального – мелодія, що слугує фоном вербальної репрезентації реалії. Метою статті є виявлення характеру та типів суспільно-політичних реалій в сучасному британському політичному дискурсі різних відеожанрів. Уточнюється поняття «суспільно-політична реалія» з урахуванням теорії мультимодальності. Встановлюються особливості використання суспільно-політичних реалій представниками політичної еліти Великої Британії. Для цього використано фрагменти інтерв’ю з Едвардом Хітом, прем’єр-міністром Великої Британії у 1970-1974 роках на телеканалі Thames Television та чинного очільника Уряду цієї країни Бориса Джонсона на телеканалі BBC, які зберігаються на відеохостингу Youtube в мережі Інтренет. Здійснюється порівняльний аналіз методик взаємодії інтерв’юєра з гостем телепрограми. Доведено, що невербальний компонент відіграє важливу роль у сучасному політичному дискурсі.